Butlletins

2.2 – LES TERTULIES DE LA SECCIÓ DE PROTECCIÓ DELS VEGETALS

Les tertúlies, dels primers dilluns de mes, de la Secció de Protecció dels Vegetals (ICEA)

En l’Assemblea de la ICEA de 2012 i en la primera tertúlia de 2013, la Secció de Protecció Vegetal va proposar una fita per al 2013:  difondre l’agricultura responsable que es practica a Catalunya i lluitar contra la imatge negativa que moltes vegades es projecta de l’activitat agrícola.

Sabem que és fàcil parlar dels inputs negatius de l’agricultura, tant per al medi ambient com per a la salut de les persones, en són exemples programes emesos per la televisió com ‘Què mengem?’ (Sense Ficció 30/05/2012), ‘Que comemos?’ (Salvados 05/05/2013), però des de la ICEA, que és una institució científica, volem recavar informació, en part mitjançant les tertúlies de la Secció de Protecció Vegetal, per oferir una visió clara de l’agricultura que actualment tenim a Catalunya. No volem alarmisme sense justificació i entre tots volem valorar si podem confiar en els aliments que produïm.

Ara ja hem començat aquest recorregut i ja hem celebrat 4 tertúlies, amb participació de ponents i membres i amics de la Secció de Protecció Vegetals de la ICEA:

AGRICULTURA: EL PAS DE LA VISIÓ SIMPLE A LA VISIÓ COMPLEXA DEL SISTEMA AGRARI a càrrec d’Andreu Vila, assessor d’explotacions agràries i professor associat de Fructicultura i de Producció Ecològica de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Va aportar la seva visió d’una nova manera d’entendre l’agricultura: l’Agricultura Lògica, de com gestionar finques d’una manera harmònica.

EL CONTROL DE LES PLAGUES AVUI a càrrec de Montse Martí, assessora a l’agrupació d’ADVs SELMAR. En la seva ponència va exposar com avui en dia es prenen les decisions per assessorar en matèria de sanitat vegetal, com l’ús de productes es minimitza, com se’n fa un ús sostenible i com es prioritza l’aplicació del control biològic de plagues.

EL PLA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA 2012-2016 a càrrec de Alfons Vilarrasa, director de l’Agencia Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA).  Ens va informar sobre el nou Pla de seguretat alimentària que és un instrument que dóna continuïtat a l’estratègia dissenyada i explicitada en el primer Pla de seguretat alimentària 2007-2010. Entre tots els temes tractats es varen discutir els resultats satisfactoris de les avaluacions de residus de fitosanitaris en aliments.

EXPERIÈNCIES D’UNA PIME EN LA RECERCA, DESENVOLUPAMENT, REGISTRE I COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES BIOPLAGUICIDES MICROBIANS a càrrec de Carolina Fernández, responsable de recerca i desenvolupament a FUTURECO Bioscience, empresa que treballa en el desenvolupament de biopesticides i altres productes de baix impacte ambiental. En aquesta tertúlia ens va parlar del canvi de tendència que estan detectant en les multinacionals respecte els productes de Biocontrol, i va exposar la situació actual en la indústria i els productes de Biocontrol.

Encara farem més tertúlies per aprofundir en aquesta temàtica i al final organitzarem la jornada MENGEM SÀ? En la que esperem trobar i difondre moltes de les respostes amb informació, debat, coneixement i rigor.

Ester Torres. Coordinadora de la Secció Protecció Vegetal (ICEA).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *