NOTICEA 21

HIVERN 2016

aDSC_0045

 L’HORA D’ACTUAR

El mateix dia en que tanquem el NOTICEA, el Pol Nord té una temperatura propera als zero graus, trenta o quaranta graus per sobre de la mitjana per a aquesta data. Es tracta d’un fet singular i producte d’un seguit de circumstàncies meteorològiques casuals, però no havia succeït mai des que tenim registres. El canvi climàtic ens va advertint de les consequències que pot provocar. La Cimera de Paris sobre el canvi climàtic ha obtingut un acord tou però acceptat per tots els països. Es una bona noticia, però el canvi climàtic va avançant i encara hem fet ben poc per aturar-l0.

Precisament del canvi climàtic ens en va parlar a la darrera assemblea na Josefina Plaixats, qui ens va posar al dia d’aquest repte. En relació a aquest desafiament de la natura, a l’hora de parlar de solucions, l’agricultura hi té molt a dir. Tanmateix cal que la societat ho entengui, cal que s’adoni del rol clau de l’agricultura i cal que abandoni la cultura de l’extrema i ingènua confiança sobre el miratge d’un món de recursos segurs i ilimitats. Fa ja quatre anys que l’Agència Internacional de l’Energia ens deia: “es l’hora d’actuar”. Avui cal dir: “es urgent actuar”. A la ICEA a través de la nostra participació, junt amb altres vint-i-vuit entitats, a la plataforma AGROFÒRUM, volem ser pioners en la descoberta dels nous camins que ens calen per guanyar el futur.

En aquest NOTICEA trobareu un balanç de l’activitat de les diverses seccions, el balanç d’una Institució viva capaç de realitzar múltiples activitats de qualitat en els diferents àmbits sectorials i disciplinars relacionats amb l’agroalimentació, els boscos i el món rural.

Alhora el NOTICEA es fa ressò de les publicacions que fan els socis en altres mitjans amb opinions molt rellevants en relació a les diverses problemàtiques que avui afecten el món agroalimentari i rural. Val la pena entretenir-se en la seva lectura.  En aquest sentit, voldriem fer una crida a tots els socis per a que aportin aquestes publicacions, independentment de l’idioma en que estiguin escrites.

INDEX NOTICEA 21

0.- Index

1.- L’entrevista: Ramon Lletjós

2.- La secció de la ICEA: Estudis Rurals

3.- Balanç de l’any 2015 i propostes per al 2016

3.01.- Agricultura

3.02.- Agroforum

3.03.- Estudis Rurals

3.04.- Forestal

3.05.- Història rural

3.06.- Jardineria i Paisatgisme

3.07.- Jornada de Prada

3.08.- NOTICEA

3.09.- Proteccio Vegetal

3.10.- Publicacions

3.11.- Ramaderia

3.12.- Sols

3.13.- Viticultura

3.14.- Web

4.- Documentació d’activitats realitzades

4.1.- II Jornada Mengem sa? La carn en l’alimentació (12/05/15)

4.2.- Transcatalonia 2015 (03/10/15)

4.3.- Xylella fastidiosa: letal per l’olivera i la vinya? (05/10/15)

5.- Publicacions ICEA:  Dossiers Agraris 18: La varietat garnatxa roja, lledoner roig o garnatxa grisa

6.- Opinions i publicacions dels socis

6.01.- Protocol per a l’avaluació de la restauració d’activitats extractives. Vicenç Carabassa, Oriol Ortiz, Josep M. Alcañiz

6.02.- Repercusiones de los regímenes alimentarios mundiales en la evolución de la seguridad alimentaria: el caso de Mauritania. Victoria Soldevila, Lourdes Viladomiu i Jordi Rosell

6.03.- Carn vermella, vegetarians, càncer colorectal. Jesus Domingo

6.04.- Què fem a les deixalles? Jesus Domingo

6.05.- Per Nadal (1): El Llibre Blanc del Sector Agrari del 1780. Ricard Estrada, Carles Folch i Germani Rincon

6.06.- La cultura de la tradició agrària. Ricard Estrada

6.07.- Regar amb persones. Francesc Reguant

6.08.- Alarma sobre la carn?. Francesc Reguant

6.09.- Aliments contra la convivència. Francesc Reguant

7.- L’estadística: Costos dels productes i serveis agraris (dades XCAC)

8.- Les webs recomanades

8.1.- Agroterritori

8.2.- USDA (Departament d’Agricultura d’Estats Units)