Ester IMG_3117

A la cadena d’entrevistes que realitza NOTICEA avui tenim el plaer d’entrevistar a Ester Jover, qui ha estat Secretària de la ICEA durant sis anys, va ser així mateix la primera Secretària dona i també la més jove, dues característiques a remarcar i que assenyalen dos biaixos que caldrà anar corregint: gènere i edat. Afortunadament l’Ester contradiu ambdós.

Ester, parli’ns en primer lloc de la seva professió…

De les poques coses que tenia clares, quan estudiava BUP i COU, era la voluntat d’estudiar quelcom relacionat amb la Biologia. D’aquí que vaig voler provar E. T Agrícola, tot i que durant la carrera vaig descobrir que el món dels aliments i indústria alimentària era molt interessant. Un cop acabada la carrera,  vaig començar a treballar amb un petit laboratori familiar de cosmètica. Amb poc temps de treballar-hi, trobava a faltar els aliments, i estudiar mes sobre industria alimentaria. Aquí va ser que vaig decidir seguir estudiant, amb ciència i tecnologia dels aliments  a la UAB.

El meu interès cada cop era mes gran per seguir coneixent sobre la industria alimentaria,  i començar a treballar al sector de l’alimentació. Vaig fer el pas de deixar de treballar al laboratori familiar (no va ser fàcil)  i vaig començar a treballar a GRUP BAUCELLS ALIMENTACIO, vaig treballar-hi 5 anys. Realment aquells anys em van servir de molt, vaig aprendre molt del sector i dels companys, dels meus responsables, etc.

Però actualment vostè és una empresària, no és així?

Certament, en aquesta empresa vaig tenir ocasió de coincidir i conèixer la Mercè Molist, altre puntal de la meva vida professional, on juntes vàrem prendre l’aventura de muntar una consultoria que fins a data d’avui funciona, ja farà 11 anys.  durant tot aquest temps, se’m va brindar la possibilitat d’acreditar-me per uns estàndard normatius de seguretat alimentaria IFS (International Food Standard/ British Retail consortium), amb aquestes auditories, enfocades a empreses alimentàries per l’exportació, he agafat un camp de visió molt ampli en el sector alimentari. Doncs mensualment puc estar visitant de 5/6 empreses arreu d’Espanya i en alguns casos fora d’Espanya. Estic especialitzada en el sector animal (carn, peix, llet) i fruita/ verdura i begudes.

Al llarg de la seva trajectòria a la ICEA va ser responsable de la Secció d’Estudis Rurals, membre de la Secció de Publicacions i finalment Secretària. Ens podria resumir les seves vivències en les diferents responsabilitats

Desitjo fer una menció especial a l’Anna Jacas, que podem dir, que també ha estat un nexe molt important entre la carrera i l’entrada al mon professional. L’Anna Jacas em va dirigir el projecte final de carrera, i va ser ella que m’animava a conèixer la ICEA. Doncs amb ella vaig començar a assistir a les tertúlies que organitzava la secció d’estudis rurals. Recordo les tertúlies, que no entenia res…em sentia completament fora de lloc. Però poc a poc, i amb ganes vaig anar aprenent i entrant en aquest món. La ICEA. Recordo també l’ímpetu del Jordi Peix, que em feia respecte…però en tinc molt bon record. Amb tot això també ajudava al comitè de publicacions, buscant articles, revisar-los, etc..

Raimon roda, fins aleshores responsable de la secció em va demanar si el podia substituir, i vaig acceptar. Van ser ben be 3 anys de responsable. Organitzant les tertúlies i altres actes.

Dins de la junta faltava la vacant de secretari i la vaig assumir, i la Gemma Francés em va substituir. Vaig passar a ser secretària de la ICEA,  vaig ser-hi una colla d’ anys, entre feina, fills etc..feia el que podia. Però va arribar el moment, que ja no podia, descuidava massa la ICEA, i vaig decidir plegar. Em coincidia amb una embranzida professional que m’implicava molts de viatges….

Apart de les iniciatives en les diferents activitats recordem que quan es va fer càrrec de la agrotertulia hi vam guanyar tots des del punt de vista gastronòmic, el primer que va fer va ser canviar el restaurant per passar al que ha quedat definitivament, és a dir l’Antic Forn.

Si, jajajajaj és veritat !! vàrem canviar perquè tot acabava essent una mica impresentable, reservar taula i a vegades no hi havia gaire menjar, olors a fregitel·la, espai petit i tancat, poca llum… i vàrem moure la tertúlia, a 2 carrers mes amunt, sense olors, i espai mes gran, llum, i menjar etc. Antic Forn, sempre ens van cuidar molt.

A l’entrar a la Junta Rectora vostè  tenia 25  anys, era amb diferència la persona més jove. El primer secret que li volem robar es la formula màgica per a que la joventut trobi a la ICEA una institució que li interessi i li sigui d’utilitat

El fet de ser un món tant diferent al universitari i al professional, al fet que per mi era tot nou, no entenia res…però aprenia molt….allò era un món desconegut i alhora molt interessant. Sols aprenia, i això em va agradar molt

Vostè es la mare del Noticea, la creadora de la publicació. Avui, des d’una visió més allunyada, li agrairem que opini sobre l’interès d’aquesta publicació i sobre mancances i millores necessàries sobre contingut i per ampliar la seva difusió i impacte.

Jo també, però també l’Anna Jacas. Intentàvem apropar noticies, articles, difusió de socis, va ser un projecte agafat amb molta il·lusió des de la secció de Publicacions. El Noticea pretén ser una eina mes dinàmica, mes informal, dins la ICEA. Sense paper. I sobretot incorporar el racó del soci. Conèixer-nos entre nosaltres. Sobretot constància i un mailing molt potent.

Ha demostrat -els fets parlen- ser una excel·lent gestora del temps (mare, empresaria, ICEA, esportista). Aquest secret també li volem robar.

Si amb això si, la planificació per mi es vital. Planificar, ordenar les coses que haig de fer i el temps que tinc per cada cosa, és clau. Si no ho faig no arribo…això també es vital per poder combinar la vida personal (tinc 3 fills) amb l’activitat professional. També dins aquesta gestió, es important saber prioritzar (destriar el gra de la palla) per poder planificar bé. Hi ha dies que em llevo a la nit, i l’únic que em ve al cap…es planificar, coses dels nens, feina, temps per fer esport…

Per acabar li demanaríem que ens doni un consell per a la ICEA que consideri especialment clau pel futur d’aquesta institució.

El futur de la ICEA per mi passa per tenir gent tant experimentada com hi ha avui, gent vital, de diferents sectors, de diferents edats i amb diferents opinions, de l’empresa pública, però també d’empresa privada. Cal buscar formes d’atraure gent de totes edats…sé que és difícil, doncs això sempre s’ha intentat….i realment es complicat, però s’ha de seguir batallant.