Responsable de la secció: Gemma Francès i Tudel
Gemma Francès és Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials, màster en Polítiques de Desenvolupament Econòmic i Cooperació per la Universitat de Barcelona i postgrau en International Comparative Rural Policies per la UAB, Univeristy of Guelph (Canadà) i Universitieit Leuven (Bèlgica). El seu àmbit d’especialització és el desenvolupament rural, centrat especialment en l’anàlisi de les polítiques de desenvolupament rural, la multifuncionalitat i diversificació agrària i el turisme a partir de la seva participació com investigadora del Grup de Recerca en Desenvolupament Rural de la Universitat Autònoma de Barcelona (DRUAB) en diferents projectes europeus i nacionals. La seva activitat professional ha combinat l’àmbit privat, treballant com a consultora en l’empresa Ambit Rural, SL entre d’altres, i l’àmbit públic com economista a la Diputació de Barcelona on actualment aporta els seus coneixements i experiència en el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat. Combina aquesta tasca amb la de professora associada del Departament d’Economia Aplicada de la UAB.
Objectius de la secció
La Secció d’Estudis Rurals té com a objectiu aprofundir en el coneixement del món rural a Catalunya des d’una perspectiva àmplia, per tal de conèixer i entendre les realitats i problemàtiques d’aquests territoris i apropar-les al conjunt de la població. Per tant, conèixer, debatre i difondre sobre aspectes relacionats amb el desenvolupament rural són els tres objectius que configuren la raó de ser d’aquesta secció.
Per aconseguir aquests objectius es promouen activitats com ara:
— Conferències sobre un tema d’interès que proposen els participants amb un expert en la matèria. Tenen un caire formal.
— Tertúlies mensuals —de petit format i caire informal compartint un sopar— en les quals es debat sobre un tema específic amb la participació d’un ponent.
— Col·laborar en jornades i realitzar estudis específics.
Activitats realitzades l’any 2015
Durant l’any 2015 s’han portat a terme les següents activitats:
- Febrer: visita a l’explotació agrària d’agricultura ecològica i venda directa de La Fortesa i calçotada. Ponent: Maria Rovira. Sindicalista de la Unió de Pagesos, responsable de Política Territorial de la Comissió Permanent Nacional de la Unió de Pagesos i coordinadora territorial de les comarques de Barcelona.
- Març: participació al 1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català. Realitzat per la Secció d’Història Rural de la ICEA.
- Abril: Tertúlia “L’aplicació de la nova PAC a Catalunya”. Ponents: Germani Rincón, Jordi Rosell i Lourdes Viladomiu. La Germani Rincón és economista i treballa al Gabinet tècnic del DAAM, Jordi Rosell i la Lourdes Viladomiu són professors a la Facultat d’Economia de la UAB, amb un coneixement extens en temes de PAC i Desenvolupament Rural.
- Maig: Tertúlia “El Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units -TTIP’. Ponent. Miren Etxezarreta, catedrática del Departament d’Economia Aplicada de la UAB, experta en temes agrícoles i rurals, teoria i desenvolupament econòmic. Economista crítica i gran activista és membre, entre d’altres, del Seminari d’economia crítica Taifa
- Juny: conferència- documental “EL MOMENT, un viatge a la terra del cerç” celebrada entre les seccions de Viticultura i Enologia i d’Estudis Rurals de la ICEA. Participants: Elisenda Trilla (directora del documental) i Oriol Pérez de Tudela comerciant de vi . Moderadors: Gemma Francès coordinadora de la Secció d’Estudis Rurals i Salvador Puig de la secció de Viticultura i Enologia.
- Setembre: activitat conjunta amb Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya: visita a Bodegas Torres.
- Octubre: Tertúlia “El sector lleter a Catalunya: situación actual i reptes de futur”. Ponets: Joan Guitart, Responsable del sector a la Unió de Pagesos i soci de la Cooperativa Cadí i Jordi Riembau, President de la Cooperativa del Baix Empordà, una de les cooperatives sòcies que aporten la llet a Llet Nostra.
- Novembre: tertúlia sobre “El Bancs de Conservació “. Ponent: Jordi Pietx, Consultor en Emprenedoria, Innovació, Finançament, Conservació, Medi Ambient, Projectes Europeus.
Propostes de futur
Pel proper 2016, les activitats que té previst la Secció d’Estudis Rurals tenen un caràcter continuista pel que fa a la realització periòdica de tertúlies i la col·laboració amb altres seccions de la ICEA i organitzacions relacionades amb la nostra temàtica.