NOTICEA 22

PAISATGE D'ABRIL 2016INTERCANVIAR CONEIXEMENTS PER IMAGINAR EL FUTUR

La ICEA és una institució compromesa amb el futur en un moment en que canvis estructurals i profunds es perceben com a necessaris. Es moment de cercar alternatives viables a un futur que garanteixi la seguretat alimentària mundial des d’un desenvolupament sostenible i equilibrat en termes de relacions econòmiques i socials. En aquesta direcció es troba l’actuació de la ICEA que el mes de maig ha de viure dos debats en dues Jornades que voldríem destacar.

Una de les Jornades es realitza en el marc d’AGROFÒRUM sobre “Mercats i cadena alimentària vers el futur” que es celebrarà el dia 10 de maig i on parlarem de les asimetrías i sinèrgies possibles a la cadena alimentària i, també, del mercats locals i globals per a la nostra producció agroalimentària.

D’altra banda les seccions de ramaderia i protecció vegetal-seguretat alimentària de la ICEA, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA) i el Museu Blau organitzen la  tercera jornada “MENGEM SA?” que es celebrarà el dia 12 de maig i que es centrarà en un tema tan important en l’alimentació com és el de la conservació dels aliments.

Al marge d’aquestes dues Jornades properes el conjunt de seccions continuen imaginant el futur i apropant el coneixement, en són mostra el conjunt d’actuacions i de publicacions que queden reflectides en aquest NOTICEA. Es disposa d’una nova base de dades sobre els productes fitosanitaris. Es prepara una IV tarda de Jardins i jardiners, s’ha editat el Quaderns Agraris 39. S’està pensant en el segon Congrés de la Masia. Els Grups de Treball d’Agrofòrum, on hi participen experts de múltiples institucions i centres de coneixement, acaben de publicar tres Documents de Treball, que caldrà llegir i debatre.  S’ha celebrat, entre altres més activitats,  dues noves agrotertulies.

Esperem la vostra participació i desitgem els vostres comentaris.

 

Abril  2016

0.- Index

1.- L’entrevista: Josefina Plaixats

2.- La secció de la ICEA: Protecció Vegetal

3.- Què hem fet?

3.1.- Tertúlia de la Secció d’Estudis Rurals sobrePolítiques i instruments de cooperació intermunicipal com eines per la dinamització econòmica i social dels entorns rurals a càrrec d’en Dionís Guiteras (18 de febrer de 2016)

3.2.-Historia del conreu del clavell a Catalunya (25 de febrer de 2016)

3.3.- Sortida a Falset de la Secció de Viticultura i Enologia (3 de març de 2016)

3.4.- Conferència “Aspectes de la biologia del cargol poma (Pomatia insularum) del delta de l’Ebre”, a càrrec de Mercè Durfort (21 de març de 2016)

3.5.- Sortida a la zona vitívinícola de la Denominació d’Origen Alella (12 d’abril de 2016)

3.6.- Tertúlia de la Secció d’Estudis Rurals:  «Debat glocal sobre l’alimentació» a càrrec de Sonia Callau i Francesc Reguant (12 d’abril 2016)

4.- Què volem fer?

4.1.- Jornada Agrofòrum sobre “Mercats i Cadena Alimentària vers el futur” (10 de maig de 2016)

4.2.-III Jornada Mengem sa: la conservació dels aliments (12 de maig de 2016)

4.3.- IV tarda de Jardins i Jardiners (21 de juny de 2016)

4.4.- Continuïtat del Congrés de la Masia

5.- Publicacions ICEA:

5.1.- Quaderns Agraris 39

5.2.- Nova base de dades: “Llista de productes fitosanitaris” per a Jardineria Exterior Domèstica i per a Parcs i Jardins , elaborada per Carles Folch, Joaquim Camps i Josep M. Vives

6.- AGROFÒRUM

6.1.- Properes Jornades

6.2.- Document de Treball AGROFÒRUM nº2:  Evolució de sectors estratègics del món agrari català de cara al 2050, des del punt de vista de la incidència dels recursos: aigua, sòl i energía Sectors càrnic i lleter

6.3.- Document de Treball AGROFÒRUM nº3: Evolució de sectors estratègics del món agrari català de cara al 2050, des del punt de vista de la incidència dels recursos: aigua, sòl i energía Conreus de cereals, farratges, industrials, lleguminoses i arròs

6.4.- Document de Treball AGROFÒRUM nº4: Estructures productives i cadena alimentària

7.- Opinions i publicacions de socis i persones relacionades amb l’activitat de la ICEA

7.1.- La necessària reflexió de les “Biofonts del coneixement”. Ricart Estrada

7.2.- En el campo o en la ciudad: de la búsqueda de la utopía al cambio social. Rafael Folch

7.3.- Un projecte engrescador: el parc rural del Montserrat. Josep Montasell

7.4.- Les cadenes curtes de comercialització d’aliments i els espais agraris periurbans. Xavier Recasens

7.5.- L’alimentació a l’agenda de les ciutats. Xavier Recasens

7.6.- Pau i aliments. Francesc Reguant

7.7.- Reptes ambientals del sector porcí. Francesc Reguant

7.8.- Pla hidrològic, un tema complex. Francesc Reguant

7.9.- Jardins d’un passat recent: el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet. Montse Rivero

8.- L’estadística: Preus origen, majorista, destí (MAGRAMA)

9.- Les webs recomanades:

9.1.- Dades obertes GENCAT

9.2.- International Food Policy Research Institute (IFPRI)