Jaume Sió Torres, és Subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària a la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. És Doctor Enginyer Agrònom per la Universitat de Lleida, es va incorporar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural l’any 1987 treballant com a tècnic de Sanitat Vegetal, gestió de la fertilitat dels sòls i de l’aigua. Ha exercit responsabilitats com a coordinador de les Agrupacions de Defensa Vegetal (2002- 2004), com a cap del Servei de Transferència Tecnològica (2004-2006), i des de l’any 2006, com a Subdirector de Transferència i Innovació Agroalimentària, coordinant les actuacions de professionalització, gestió del coneixement, transferència tecnològica, formació agrària i foment de la innovació en el sector agroalimentari.

Neus Monllor és doctora en Geografia i Medi Ambient. La seva passió per la pagesia i la vida al món rural l’han portat a estudiar la incorporació de persones joves al sector agrari a través d’un estudi comparatiu entre les comarques gironines i la província d’Ontario, a Canadà. Va defensar la seva tesi doctoral l’octubre de 2011 a la Universitat de Girona, on identifica el que ella anomena Nova pagesia, una nova generació de pagesos i pageses que posen en pràctica un nou model agrosocial.
La seva trajectòria professional és diversa i interdisciplinar. Ha treballat a la universitat, al món de la consultoria ambiental i també a l’administració pública. Aquest bagatge li ha permès donar un pas endavant en el món de l’emprenedoria social i engegar el seu propi projecte al món rural: la Caseta de la Coma de Burg (la CCB), una iniciativa de desenvolupament rural al Pallars Sobirà basat en la dansa, la cuina i els espectacles.
El vincle més important de la CCB amb la seva trajectòria acadèmica i professional, és l’espai TOMATA, un restaurant de cuina pagesa, ecològica, local i de temporada. A l’espai TOMATA la pagesia té nom i cognoms, es visualitza i té valor. Treballar en contacte directe amb els pagesos i les pageses que alimenten el restaurant forma part de la posada en pràctica dels coneixements teòrics adquirits en el camí de la recerca doctoral.

Jean-François Sune, ramader a l’Alta Cerdanya, és Secretari General del Sindicat de Joves Agricultors dels Pirineus Orientals (Jeunes Agriculteurs 66 ), un sindicat agrícola que té més de 200 membres tots ells  agricultors menors de 40 anys. Les principals tasques del sindicat són:

– Defensar els interessos dels joves agricultors i dels que s’estan instal·lant

– Assegurar  el relleu generacional

– Promoure la professió d’agricultor i els productes locals

– Capacitar els joves

– Animar a la població rural

Yancy Vaillant (MA i PhD.) és Professor Lector al Departament d’Economia de l’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat visiting scholar al Community Policy Analysis Centre i al Rural Policy Research Institute de la Universitat de Missouri. Ensenya Estratègia Empresarial i Territorial en diversos programes de Màster i MBA oferts per escoles de negocis europees, americanes i de l’orient mitjà. És Consultor Extern per al departament de Territorial Policy and Governance de l’OCDE. És investigador membre de la International Comparative Rural Policy Studies Consortium i ha participat en nombrosos projectes d’investigació i avaluació de polítiques en àrees d’estratègia territorial, creació d’empreses i desenvolupament rural per a les administracions europees, espanyoles i catalanes. En el sector privat, realitza treballs com a consultor autònom amb especialització en estratègia i desenvolupament de projectes per a diverses empreses consultores espanyoles. Yancy Vaillant es va  graduar a la Concòrdia University (Canada) i és doctor per la Universitat de Barcelona. Té certificats de postgrau de la Växjö University (Suècia) i del Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan School of Management (USA).

Mònica Aguilera és enginyera forestal per la Universitat de Lleida i doctora en Biologia de les plantes en condicions mediterrànies per la Universitat de Barcelona.  Ha treballat en ambdues universitats lligada a diferents projectes en els quals s’estudia la resposta de les espècies al clima, especialment dins d’un context de canvi climàtic, així com l’eficiència en l’ús de l’aigua de les plantes a través d’isòtops estables, a més a més de realitzar estudis de paleoreconstrucció climàtica.

Junt amb en Daniel Rovira, enginyer tècnic agrícola especialitzat en explotacions agropecuàries per l’ESAB, a principis del 2006 instal·len una granja d’engreix de conills per pell amb una capacitat de 5.400 conills a la finca Pont Vell de Vilafranca del Penedès. Prèviament, en Daniel s’havia dedicat a la inseminació artificial de conill de carn. L’any 2007 amplien l’explotació agafant una segona granja amb capacitat per 5.000 conills més; una part dedicada a l’engreix de conill per pell i una altra on assagen la cria de conill de pell amb monta natural. Per diversificar la seva activitat, al 2009 comencen l’aventura en la producció d’horta comercialitzada directament al consumidor amb l’Hort a la Carta, destinant la producció a clients particulars i proveir restaurants de la zona, entre ells El Cigró d’Or, propietat del Cuiner de l’Any 2009 i candidat en l’actualitat a obtenir una Estrella Michelin. Al 2011 s’amplia l’extensió dedicada a l’horta tradicional amb producte fresc, de temporada i de proximitat, fins a 1’5 ha  d’extensió distribuïda en dos horts situats a Vilafranca del Penedès i Lleida per tal de satisfer la demanda creixent.

Complementàriament, realitzen treballs tècnics a través d’EDEFA SCP, assessoria-enginyeria agrària fundada per Joaquim Rovira, enginyer tècnic agrícola, amb una trajectòria de més de 40 anys fent topografia, valoracions agroforestals i projectes varis. Actualment, treballen en un projecte d’instal·lació d’una explotació de 450 ha d’olivera i fruita seca a Aïn Oussara, Algèria.

Marta Arenas i Solés, es copropietària de l’empresa familiar Celler Can Sais, enginyera tècnica d’indústries agroalimentàries, llicenciada en enologia i darrerament sommelier. Can Sais com a masia amb producció i elaboració de vins té una història de més 300 anys, actualment es treballa encara a nivell familiar un total de 12 ha de vinyes repartides pel municipi de Vall-llobrega (Baix Empordà). El seu pare i el seu germà, en Baldiri i en Miquel, s’encarreguen de la part de treball i gestió de la vinya mentre que la Marta és la responsable de tot el procés d’elaboració i desenvolupament del producte. Embotellen aproximadament 20.000 ampolles entre tots els tipus de vins.

Des de fa aproximadament 15 anys, en acabar els estudis universitaris van decidir donar una mica el tomb al vins que elaborava el pare. Sense aportació econòmica de cap inversor extern, varen hipotecar-se al banc per tal d’adquirir la maquinaria mínima necessària per començar a elaborar un producte de qualitat i amb tipicitat del territori. Actualment tenim la sort que al món del vi de qualitat, la DO Empordà s’ha fet més gran en tots el sentits i tot i els moments difícils actuals tenen esperances de poder continuar tirant endavant el  projecte i preservar aquests valors i aquest patrimoni.

Mauri Bosch Bernad, és propietari de l’empresa Agricola Xim-Xim, dedicada a l’horticultura intensiva al Parc Agrari del Baix Llobregat. Compta amb 20.000 metres quadrats  d’hivernacle i a més a més cultiva 18 hectàrees a l’aire lliure amb una plantilla d’entre 8-10 treballadors. Té estudis de formació professional agrària (Escola Efa Camp Joliu) hi ha fet varis cursets formatius agraris així com també viatges a diferents països del món per veure diferents models d’agricultura.

Dirk Madriles Helm, nascut a Barcelona el 1974, té estudis d’enginyer agrònom i ha treballat sempre en el sector productiu, especialment en el món de la vaca de llet i la ovella. Després de cercar finques on incorporar-se, va poder instal·lar-se a la Finca La Ginebreda de Castellterçol al 2008. Es dedica a la cria i venda de carn de xai ecològic a partir d’un ramat de 250 ovelles Ripolleses. Fa un maneig tradicional en el qual el ramat pastura cada dia de l’any i incorpora a la alimentació la pastura de bosc com a gestió del territori i control del risc d’incendi. Comercialitza directament a famílies, particulars i cooperatives de consumidors i abasteix també una carnisseria i un restaurant del Moianès.  El  model d’empresa, de caire familiar i de proximitat, li permet assolir una certa independència dels canals de distribució convencionals (preus baixos, competència elevada, desconeixença de l’origen i la qualitat, incertesa dels mercats) i li permet afrontar el futur amb confiança i projecció.

Bernat Vilarasau és enginyer agrònom per la Universitat de Lleida i té estudis de postgrau en agroecologia i desenvolupament rural. Ha treballat com tècnic i coordinador d’un programa de desenvolupament pecuari a la zona andina de Bolívia, responsable del taller de granja a un camp d’aprenentatge del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya a Juneda, tècnic  a una explotació ramadera ovina (finca La Serra de Rupit i Pruit) i ha estat tècnic de desenvolupament rural i director del Consorci del Lluçanès.

És un dels impulsors de Sambucus, una cooperativa creada el 2011 amb set persones sòcies de treball i compromeses amb la generació d’oportunitats d’ocupació per a persones amb dificultats d’inserció. Sambucus és una cooperativa que té la voluntat de donar oportunitats d’ocupació a persones amb dificultats d’inserció mitjançant activitats econòmiques vinculades al sector agroalimentari:

  • El restaurant, Sambucus, cuina de mercat, situat al mercat municipal de Manlleu promou el plaer de menjar productes acabats de collir, oferint una cuina propera i de temporada.
  • Sambucus, con-eix, ofereix serveis d’horta per aquells que en volen aprendre tot fent pràctiques en una parcel·la en els horts del Dolcet i Can Remisa, però també dóna la possibilitat d’anar a les cases particulars i portar l’hort per aquells que no en saben o no tenen temps.
  • Sambucus terra ja té verdura i hortalisses: enciams, espinacs, bledes, etc. L’hort propi comença a donar bons fruits, que es poden degustar al restaurant o comprar-les a la mateixa Rierola els divendres a la tarda i els dissabtes al matí.
  • Producció de plantes aromàtiques i medicinals  seguint el conreu ecològic, assecades i envasem garantint la màxima qualitat. Comercialització de plantes aromàtiques en forma d’infusions i condiments.