Butlletins

1.2 – GRUP DE RECERCA DE VARIETATS AUTÒCTONES DE VINYA

Noticia de la Secció de Viticultura i Enologia

La Secció de Viticultura i Enologia endega conjuntament amb el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM) el “Grup de recerca de les varietats autòctones de la vinya de l’àrea dels països de parla i cultura catalana”

La creació d’aquest grup de recerca consolidarà i ampliarà el treball impulsat fins ara, sobre varietats autòctones, per la Secció de Viticultura de la ICEA. Aquest treball ha generat nombroses activitats durant més de setze anys i com a conseqüència de les mateixes s’ha lograt recollir els seus resultats en diversos exemplars de Dossiers Agraris .

L’interès per les varietats autòctones de la vinya dintre de la ICEA ja ve de fa molts anys; així la jornada d’Agricultura de Prada, dintre de la UCE de l’any 1992(22 d’agost), va tractar de “Evolució varietal en Viticultura resultats i perspectives” a la que varen participar diferents professionals del Principat, de la Catalunya Nord i el Professor Boubals de l’Escola Superior   Nacional d’Agricultura de Montpellier. Aleshores semblava que les varietats de procedència forana, com el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Chardonais, entre altres, havien de substituir les nostres varietats cultivades durant segles a l’àrea del Països Catalans i aquest fenomen va agafar molta força especialment al Principat.

La nostra posició com a ICEA , filial del IEC, ha sigut i serà la defensa del nostre patrimoni varietal , ja que vàrem pensar que si això no ho fem els catalans qui ho farà? I així hem fet activitats sobre el Picapoll, el Trepat, la Malvasia de Sitges, les Garnatxes, les varietats de Mallorca, de la Catalunya Nord, el Xarel·lo, el Sumoll, el Torbato de l’Alguer i les que ens falten encara .

La creació d’aquest grup de recerca ens aportarà la sinergia del Museu de les cultures del vi de Catalunya renovat i en un procés d’expansió. El “Grup” està obert a tots el professionals de tots els estaments que a títol personal i voluntariós hi vulguin participar tan activament , com recolzant-nos i assessorant-nos, ha de ser un nou projecte integrador i engrescador de la societat civil que ajudi a potenciar els nostres vins .

La presentació del grup es farà en un acte obert a tothom el proper dimecres 12 de juny a les 6h de la tarda a l’auditori de Vinseum  a Vilafranca del Penedès.

No cal dir que voldríem comptar amb tots els socis de la ICEA involucrats amb el mon del vi

Josep M Puiggròs Jové  Coordinador de la secció de Viticultura i Enologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *