El divendres 28 de febrer de 2014 va tenir lloc, a l’Institut d’Estudis Catalans, la XI Jornada sobre Protecció Vegetal organitzada per la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), que va aplegar experts del sector per debatre sobre alimentació i trobar resposta a la pregunta: Mengem sa?

Un dels principals temes que es van destacar és el ràpid creixement de la població mundial justament en zones amb menys recursos agrícoles (aigua, terra, tecnologia…). Segons les xifres que Francesc Llauradó, membre de la junta directiva de l’Asociación Empresarial para la Protección de las Plantas (AEPLA) i director de l’àrea mediterrània de Nufarm, va presentar en aquest debat, la població creixerà una mitjana de 1,1% fins l’any 2030 alhora que la terra agrícola disminueix a major ritme; es preveu que hi hagi no més de 1900 m per habitant de terra conreable el 2015. Aquesta demanda creixent d’aliments exigeix una optimització de la producció que consisteix en millores en la gestió de l’aigua, del sol i de l’agroquímica, alhora que s’apliquen noves tecnologies pel control de plagues i malalties o per l’obtenció de noves varietats de plantes més productives i resistents.

Actualment, tant la crisis econòmica com els recents escàndols alimentaris han augmentat la conscienciació sobre l’alimentació i com aquesta es produeix. Exemple d’això és que els cultius ecològics han doblat la superfície de conreu durant els últims 6 anys tot i que ocupen poc més d’un 4% de la superfície de conreu. Per tant, aquest tipus de producció està molt lluny de poder proporcionar aliments suficients per a tothom

Es va parlar del les exigències i hàbits dels consumidors, a partir dels resultats de les enquestes de la Federació Unió Cívica de Consumidors i mestresses de casa de Catalunya (UNAE) i de les dades del grup Bonpreu. Es va constatar que no sempre s’és tan estricte amb els àpats a casa com se n’és amb els menús escolars. També es va parlar de la formació del consumidor, que no depèn només de l’escola i que cal un esforç per fer que aquest pugui triar amb prou fonament i criteri. Com més formació es tingui menys influenciat s’estarà per les modes i mites i més per criteris científics. Criteris que sí apliquen les empreses, com van explicar el grup Serhs i Ordesa, edicades a l’alimentació.

Als següents enllaços trobareu les Notes de la Jornada i un article d’en Abel Mariné sobre aquests continguts:

1.01 Notes sobre Jornada MENGEM SA

1.01 article Abel post Jornada