1.02 Fruiters

La secció de Protecció dels Vegetals de la ICEA va iniciar fa un temps la Tertúlia de Protecció dels vegetals. Aquest abril ha realitzat la tertúlia núm. 100, tota una efemèrides de treball i de constància.

L’impulsor d’aquesta iniciativa va ser en Josep M. Espelta, tasca que ha continuat na Ester Torres. Als dos la nostra felicitació.

 

Tertúlia núm. 100, celebrada el passat dia 7 d’abril?

Tema: Exigències del Reial Decret 1311/2012 sobre com executar la Gestió Integrada de Plagues i les dificultats que es preveuen en la seva implantació

El ponent: en Lluís Batllori  responsable de Sanitat Vegetal (DAAM) de Girona. En Lluís Batllori ha realitzat i publicat nombrosos treballs d’investigació en el camp de la producció integrada en fruiters. Ha participat en la redacció de normes tècniques de producció integrada i ha estat membre del Consell Català de Producció Integrada. En la seva trajectòria professional ha estat compromès en la reducció de l’ús de plaguicides i ha dirigit plans pilot per aconseguir fruita lliure de residus; actualment és el director tècnic pel cultiu de poma del programa ‘Fruit.net’. Aquest és sols un petit recull de la seva trajectòria, a la que també cal afegir la tasca de transferència que mai ha oblidat.

El contingut: La Directiva 2009/128/CE d’ús sostenible dels plaguicides i el Reial Decret 1311/2012 en el que s’estableix el marc d’actuació ja havia sigut tractat en altres tertúlies però aquest cop s’ha centrat en  l’annex I on es fixen els Principis generals de la gestió integrada de plagues. Les exigències d’aquest annex són assumibles? Quines dificultats poden sorgir? Les obligacions que es desprenen d’aquest annex a qui apliquen? Quins agricultors no estan obligats per aquest decret? Com encaixen les normes tècniques de producció integrada en aquest decret?

Moltes preguntes, que varen ser contestades de forma clara pel ponent en Lluís Batllori,.