Article publicat al blog Agricultura de Catalunya per Carles Folch
L’autor reflexiona sobre l’article publicat a internet Grans Recaptes i Bancs dels Aliments: lluita contra la pobresa o gestió de la misèria? de l’Albert Salas. L’article posa en entredit la feina del Banc dels Aliments, i que els més de 20.000 voluntaris que han participat en el Gran Recapte organitzat pel Banc dels Aliments, “han treballat gratuïtament per a les cadenes de distribució alimentària”, i han esdevingut “la manera més barata de disposar d’agents de vendes repartits pel territori” per part de les cadenes de distribució.
Aquesta manera de veure les coses l’autor la considera inadequada i alhora injusta.
Llegiu l’article citat. I també els comentaris dels lectors així com les respostes del bloguer.
En els països pobres, el malbaratament es produeix en els magatzems de post-collita molt poc adequat. Als països rics, degut a la legislació, que és molt estricta en previsió de riscos alimentaris. I sobretot en la fruita, que té moltes pèrdues en les fases de transport i conservació i que precisament no és el principal producte que es ven a les grans cadenes de supermercats.
El Banc dels Aliments aprofita tots els aliments que són de bona qualitat però que no es poden comercialitzar per problemes d’etiquetatge, color… Aquests signifiquen el 80% del volum que fan circular. En cas contrari s’haurien de destruir amb el conseqüent consum de CO2…
Evidentment el Banc dels Aliments no és la solució als problemes del nostre sistema econòmic on predomina l’especulació, l’amiguisme i la corrupció. Tampoc crec que pretenguin solucionar els problemes de les desigualtats al món, sinó senzillament donar sortida a uns aliments que en cas contrari augmentarien les quotes de malbaratament i que a més ajuden a unes llars en situacions desesperades.
L’article és molt dur contra el Banc d’Aliments, per això recomano que el llegiu com ens ha recomanat en Carles Folch, per a reflexionar-hi.