El passat 20 de febrer  es va desenvolupar, als locals de VITEC (Parc tecnològic del vi) de Falset la jornada sobre la Garnatxa negra. Garnatxa negra

La jornada comptà amb l’assistència de 80 persones, la majoria de les quals eren del sector, especialment dels cellers tant de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat com de la Denominació d’Origen Montsant. D’aquesta jornada us adjuntem el resum de les comunicacions que es varen presentar. Com es pot comprovar va ser una actualització d’aquesta varietat en les temàtiques següents:  Història, documentació, característiques agronòmiques , Ampelografia i Enologia . Va acabar amb un tast específic de vins de terroir de Garnatxa negra . La Jornada forma part de les activitats sobre les varietats autòctones de la vinya dels Països Catalans i que des de fa més de vint anys la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA impulsa , sempre amb la col·laboració de tots els estaments implicats i que volen afegir-s’hi. En aquesta ocasió, a més de la ICEA, han col·laborat en l’organització les D.O que ja hem mencionat, la Facultat d’Enologia de la URV, VITEC , INCAVI, VINSEUM i l’Associació Terra de Garnatxes. La Garnatxa negra és la varietat  de més prestigi mundial que porten una part important dels nostres vins negres, i com diu en la seva comunicació Agustí Villarroya , es una varietat àmpliament cultivada a nivell mundial. Tenim unes 300.000Ha i de les quals Catalunya en te  4000Ha  que es cultiven a les D.O Priorat(Q), Montsant, Tarragona, Terra Alta, Catalunya i Empordà

Tot seguit podreu visualitzar els continguts de les diferents ponències:

1.- Història del orígens de la Garnatxa negra (resum)

2.- Documentació sobre les varietats de ceps al centre de documentació Vinseum

3.- Característiques agronòmiques i del conreu de la Garnatxa Negra.

4.- Efectes de la variabilitat del clima i la topografia en la qualitat del raïm i vi de Garnatxa negra. DOQ Priorat

5.- III Ampelografia i clons. “Selecció clonal de la Garnatxa negra”

6.- Correlació entre territori i vins de Garnatxa negra a la Denominació d’Origen Montsant i Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

7.- “Caracterització fenòlica i aromàtica de la Garnatxa Negra a la DO Montsant. Estratègies enològiques per a la millora del color”

8.- Característiques sensorials dels vins de garnatxa negra a la DOQ Priorat

9.- Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la Garnatxa negra