any solsA proposta de la FAO, l’Assemblea de la ONU, en la 68ena sessió, va proclamar el 2015 com l’any en el que aquest recurs natural hauria de ser objecte d’interès especial per part de la societat. El sòl no únicament ens proporciona aliments, sinó que ens forneix de tot un seguit de serveis ambientals imprescindibles per a la vida al planeta. Per tant, cal que la societat sigui conscient de la necessitat de protegir aquest recurs per a la sostenibilitat de la població i dels ecosistemes.

El passat 15 de gener va tenir lloc l’acte inaugural de l’Any Internacional dels Sòls a la Universitat de Lleida. L’acte va ser presidit pel Dr. Roberto Fernández, Rector de la UdL, amb les intervencions del Dr. Àngel Ros, Alcalde Lleida, Sr. Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, Dr. Jaume Miranda, director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Dr. Narciso Pastor, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de la UdL, Dr. Jaume Porta, president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl i el Dr. Josep M. Alcañiz, coordinador de la Secció de Sòls, en representació de la Institució Catalana d’Estudis Agraris.

El Professor Ildefons Pla-Sentís, Vice-President de la World Association of Soil and Water Conservation, va impartir la conferència inaugural “El repte de l’Any Internacional dels Sòls: de la ciència a la presa de decisions” en la que va destacar els múltiples usos que tenen els sòls per a la nostra societat i els problemes de degradació que l’afecten, reclamant una major atenció per part de les administracions i responsables polítics vers aquest recurs natural.

L’acte va finalitzar amb la presentació d’una placa commemorativa i l’obertura d’una exposició de panells sobre els sòls al hall de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària.